1989 - DE ZELFMOORDENAAR

Theater De Engelenbak

De Zelfmoordenaar is geschreven in Rusland tijdens de periode van het Stalinisme (1930). In de oorspronkelijke versie is het stuk gericht tegen het Stalinistische bewind. Wanneer echter het stuk in het Westen de aandacht trekt als anti-Sovjetstuk dan zou dat een verkeerde reactie zijn.
In de bewerking van Ruud Englander en Lodewijk de Boer wordt een aantal thema's aan de orde gesteld, dat appelleert aan het geweten van het Westen. Veel van de dingen waarover het stuk gaat, hebben ook betrekking op onszelf.

In de regie van Toneelgroep DOSTO, is het Sovjetkarakter van De Zelfmoordenaar helemaal weggelaten. Gekozen is voor het thema werkeloosheid. De rolfiguren hebben Nederlandse namen gekregen. De verschillende scènes zijn aangepast, andere weggelaten.
De hoofdfiguur Simon Slachter is werkeloos en probeert zich op allerlei manieren aan deze uitzichtloze situatie te ontworstelen. Hij wil iets betekenen, iemand zijn.
De enige status die Simon echter in z'n leven kan verkrijgen is die van slachtoffer voor 'het goede doel'.

Tekst: Nikolaj Erdman

Regie: Moniek van Male

Spel: Henk in’t Hout, Carla Benjamin, Ria Lourens, Marco Bijl, Lies Knapp, Johan de Graaff, Ockje de Graaff, Nienke Brokke,  Steph Westerveld, Casper Zoete, Harry van Swinderen.

Decor: Ton Truyens
Licht/Geluid: Ton Davids
Grime: Dieneke van Pel
Fotografie: Kees Groot

 

Op onze Facebookpagina kun je enkele FOTO'S zien van de voorstelling.  
 

NOG MEER GESPEELDE STUKKEN:

E-mail