In Memoriam: Steph Westerveld

Maart 2013: DOSTO krijgt het bericht dat Steph Westerveld is overleden.

Steph Westerveld heeft zo goed als aan de wieg van DOSTO gestaan. Vanaf het moment dat DOSTO in de vijftiger jaren als toneelgroep ontstond vanuit het kerkelijk jeugdwerk in Amsterdam West, was Steph met huid en haar bij DOSTO betrokken. Als acteur, als regisseur, een enkele keer als productiemedewerker, en later, toen het reizen tussen zijn woonplaats Spijkenisse en Amsterdam te bezwaarlijk werd, als zeer betrokken, maar ook kritisch volger. Er ging geen voorstelling voorbij of Steph kwam kijken. Na een voorstelling was het spannend en boeiend om naar Stephs gefundeerde commentaar te luisteren.

Het feit dat hij soms in een toneelstuk een heel kleine rol had, en vaak was die rol wat kleiner vanwege zijn drukke werkzaamheden als schoolleider van een grote scholengemeenschap, deed niets af aan zijn betrokkenheid en discipline. In het stuk De Zelfmoordenaar van Erdman speelde Steph de rol van arbeider. Hij had een paar zinnen te zeggen, werd dan in elkaar geslagen en dat was het dan. Steph woonde toch vrijwel alle repetities volledig bij .

Zijn blijvende grote betrokkenheid bij DOSTO bleek toen hij, hoewel zijn slepende ziekte het hem eigenlijk niet meer mogelijk maakte, toch met het openbaar vervoer  vanuit Spijkenisse naar de Engelenbak kwam om de voorstelling Erfstuk ter gelegenheid van het 55 jarig bestaan van DOSTO bij te wonen.

In al die 55 jaren heeft Steph Westerveld voor DOSTO een belangrijke rol gespeeld. Letterlijk en figuurlijk.

     

Henk in’t Hout 


Op de foto boven: Steph als Kürmann in Biografie van Max Frisch. Hieronder in De Arrestatie, van Jean Anouilh 


 

E-mail