2015 - Man = Man

 

Het Amsterdams Theaterhuis


“Luister naar mij! Ik beken! Ik beken, dat ik niet weet, wat er met mij gebeurd is. Geloof me en lach niet, ik ben iemand, die niet weet wie hij is. Maar Billie Jay ben ik niet, dat weet ik. De man die neergeschoten moet worden, ben ik niet. Wie ben ik dan? Want dat ben ik vergeten; gisteravond, toen het regende, toen wist ik het nog. Gisteravond, regende het toen?”

 

Een groep soldaten raakt bij het beroven van een tempel hun vierde man kwijt. Daarom besluiten ze een eenvoudige pakknecht om te bouwen tot de verloren soldaat. Maar hoe verander je een man in een andere man? Heel eenvoudig: door hem erin te luizen, te veroordelen, dood te schieten, en met zijn nieuwe naam tot leven te wekken. En natuurlijk komt er ook een olifant bij kijken.

 

Bertolt Brecht voltooide Man ist man in 1926. Hij is op dat moment achtentwintig jaar en de Eerste Wereldoorlog ligt nog vers in zijn geheugen. Hij laat zijn verhaal in Brits-Indië afspelen, vol met plunderende soldaten en een geslepen weduwe met een bierwagon. Een absurd en humoristisch stuk over opportunisme, over doen wat je moet doen om te overleven. 


Tekst: Bertolt Brecht
Vertaling: Bram Huijten
Regie: Bram Huijten

Spel: Marc Persoon, Olga de Wit, Tamar Spaan, Sandro Swen, Robin van Eck, Lies Knapp, Joris Roelofsen, Elsbeth van Battum, Alwin Sijbrands, Lisa Sulkers

 

Kleding & Vormgeving: Carolien Zilverberg
Licht & Techniek: Mico van Zalingen
Flyer & Foto's: Bram Huijten
Grime & Kapsels: Tamar Spaan en isa Sulkers
Productie: Julio Neves Dias, Lies Knapp, Dorien Camps

E-mail