1993 - EEN IDEALE ECHTGENOOT

Theater De Engelenbak

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Toneelgroep DOSTO, speelde we dit stuk van Oscar Wilde. 
Titelheld van deze in 1894 geschreven wrange societykomedie is Sir Robert Children, Brits staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Zijn maatschappelijke positie lijkt ernstig bedreigd door zijn bewezen betrokkenheid bij een zwendel met aandelen. Toch wordt zijn val uiteindelijk voorkomen, met name omdat ook het eigenbelang van andere hooggeplaatste personen in het geding is; ondanks de strenge Victoriaanse moraal, verdwijnt de zaak in de doofpot.
Oscar Wilde legt in dit stuk op pijnlijke wijze de hypocrisie van de Victoriaanse maatschappij bloot. Enerzijds gelden succes en rijkdom daarin als tekenen van goddelijke voorzienigheid, anderzijds blijken alle middelen te kunnen worden aangewend om dubieus of oneerlijk gedrag glad te strijken.
Een tweede thema in dit stuk is de levensstijl die ook Wilde zelf cultiveerde om aan de verstikkende moraal te ontkomen. Hij shockeert, terwijl hij zelf buiten schot blijft. Het was zijn speciale manier om - in de lijn van Shakespeareaanse traditie - kritiek op de systeem te kunnen leveren.


Tekst: Oscar Wilde

Regie: Ada Bouwman


Spel: Manuela Galiussi, Nienke Brokke, Ria Lourens, Henk in’t Hout, Adrie van den Busken, Johan de Graaff, Carla Benjamin, Lies Knapp, Harry van Swinderen, Frank  van Nimwegen, Barth Zwagers.

Technische medewerkers: Nienke Brokke, Karen van den Busken, Irving Elshoff, Albert Groothuizen, Roos Kalff, Erna Kuipers, Dieneke Pel, Ton Truyens.  

 

Op onze Facebookpagina kun je enkele FOTO'S zien van de voorstelling.  
 

NOG MEER GESPEELDE STUKKEN:  

E-mail