In Memoriam: Carla Benjamin


 

 23 Februari 2012

 

Het was verpletterend nieuws dat wij, Toneelgroep DOSTO, de afgelopen week ontvingen: Carla Benjamin, een van de oudere leden van de groep, is onverwacht in haar slaap overleden.

 

Hoe lang kennen wij haar al? Vele tientallen jaren. Haar eerste optreden bij DOSTO was in de eenakter Patricia, najaar 1972. Na ernstige gezondheidsproblemen de laatste jaren, leek het juist beter met haar te gaan. Vooral omdat zij haar gevoel voor humor en haar optimisme nooit had verloren, lijken we een beetje op het verkeerde been te zijn gezet. Is het een troost dat ze ‘ongemerkt’ heen is gegaan? Veel ellende is haar hierdoor bespaard gebleven. Maar onze gedachten gaan wel meteen uit naar haar echtgenoot Arie, die ook tobt met zijn gezondheid. Hoe moet het verder met hem?

 

DOSTO zonder Carla is haast niet voor te stellen. We kunnen terugkijken op heel veel door haar prachtig gespeelde rollen. Ook haar laatste vertolking, die van ‘Vera’ in Dwars, was in oktober vorig jaar in de Engelenbak weer een verrassing. En ze verheugde zich alweer op de nieuwe rol die voor haar was bedacht in Erfstuk, waarmee DOSTO in het komend najaar het 55-jarig jubileum viert en waarvoor de repetities net zijn begonnen. Hoe jammer en verdrietig dat ze dat niet meer kan meemaken. We verliezen in haar een talentvolle actrice en een gewaardeerde medespeelster die met haar gulle lach menig repetitie een vrolijke sfeer gaf.

 

Gisteravond, onze eerste repetitieavond zonder haar, hebben we met elkaar uitgebreid bij haar stilgestaan en haar met respect herdacht.

 

Namens alle DOSTO-leden,

Johan de Graaff

E-mail